Туин Пийкс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за филма. За квартала на град Сан Франциско, Калифорния, вижте Туийн Пийкс (квартал на Сан Франциско).

Туин Пийкс
ЖанрДрама
Криминален
Мистерия
Психологически трилър
Свръхествествен
Създател(и)Дейвид Линч
Марк Фрост
СценарийДейвид Линч
Марк Фрост
РежисураДейвид Линч
Марк Фрост
АктьориКайл Маклоклан
Майкъл Онткийн
Мейдшън Еймик
Дейна Ашбрук
Ричард Беймър
Лара Флин Бойл
Шерилин Фен
Уорън Фрост
Пеги Липтън
Джеймс Маршъл
Еверет Макгил
Джак Нанс
Рей Уайз
Джоун Чен
Пайпър Лори
Кими Робъртсън
Ерик Да Ре
Хари Гоуз
Майкъл Хорс
Шерил Лий
Ръс Тамблин
Кенет Уелш
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Сезони3
Епизоди48 (списък с епизоди)
Продукция
Изпълнителни продуцентиДейвид Линч
Марк Фрост
Времетраенеоколо 48 минути
Разпространение
ТВ каналABC (1990 – 1991)
Showtime (2017)
Излъчване8 април 1990 г. – 10 юни 1991 г.
21 май 2017 г. – 3 септември 2017
Външни препратки
Страница в IMDb
Туин Пийкс в Общомедия

„Туин Пийкс“ (на английски: Twin Peaks) е американски драматичен сериал по идея на Марк Фрост и Дейвид Линч, заснет за ABC в периода 1990–1991 г.

На 6 октомври 2014 г. е потвърдено, че сериалът ще се завърне в началото на 2016 г. с девет нови епизода по Showtime.[1] На 15 май 2015 г. е потвърдено, че Линч ще режисира всички епизоди и че те ще са повече от първоначално обявените девет.[2] На конференция за „Туин Пийкс“ в Сиатъл актрисите Шерилин Фен и Шерил Лий разкриват, че новата поредица ще съдържа 18 епизода и Анджело Бадаламенти отново ще композира музиката.[3] През юли е обявено, че новият сезон е отложен за 2017 г. Заснемането му започва през септември 2015 г.[4] и приключва през април 2016 г.[5] Премиерата се състои на 21 май 2017 г.[6]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В първия епизод полицията в Туин Пийкс, среден по големина град в далечния северозапад на Съединените щати, е повикана на местопрестъпление. На брега на езеро е открит труп, завит в найлонов чувал. Никой не подозира, че случилото се ще разтърси целия град. Името на убитата е Лора Палмър, обичано от всички седемнайсетгодишно момиче, Мис Туин Пийкс, дъщеря на почтено и уважавано семейство. Но впоследствие се оказва, че това е било само привидно. Шерифът Хари Труман, неговите подчинени и федералният агент Дейл Купър, който идва в града да разследва случая, проследяват загадъчните улики, тайните в живота на Лора, за да разкрият загадката на нейната смърт. Лора се оказва жертва на сериен убиец, който преди години убива друго момиче – Тереза Банкс. Скоро агент Купър осъзнава, че случилото се не е просто поредното престъпление, а стои във връзка със странни и мистериозни събития, причината за които се крият във вековните гори около града. И когато убиецът най-после е разкрит и Купър се готви да напусне града, нова серия убийства го принуждава да остане – неговият бивш партньор и ментор, Уиндъм Ърл, се появява в града и търси отмъщение. Следите ще отведат Купър до източника на злото в горите на Туйн Пийкс.

Пълнометражен филм[редактиране | редактиране на кода]

През 1992 г. излиза „Туин Пийкс: Огън, следвай ме“, който е предимно прелюдия, отнасяща се за последните дни на Лора Палмър, а също така представя и няколко отговора, свързани с отворения край на втори сезон. Филмът е касов неуспех, популярността му остава далеч назад от тази на сериала.

Бъдеще[редактиране | редактиране на кода]

Линч изразява интерес да направи друг сезон на „Туин Пийкс“, но отбелязва, че такъв проект няма да се случи веднага, имайки предвид, че на него и Фрост им е отнело четири години и половина да напишат сценария за третия сезон и да го заснемат.[7]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Градът Туин Пийкс не съществува, той е художествена измислица на Дейвид Линч. По-голямата част от сериала е заснета в Сноукуолми, град в щата Вашингтон.
  • По първоначална идея Дейвид Линч и Марк Фрост не са искали убиецът на Лора Палмър да бъде разкрит в сериала. ABC налагат обаче желанието си, за да бъде задържана по-голяма публика пред екраните и сценарият бива променен.
  • Също по настояване на телевизия ABC броят на жителите в Туин Пийкс е променен от 5120 на 51201. Този брой се вижда на табелката с името на града, която се появява в увода към всеки епизод.
  • Ресторантът на Норма Дженингс – „Двойното PP“ – се казва наистина Twede's Cafe (по време на снимките на сериала The Mar-T Diner) и се намира в Норт Бенд, град намиращ се на 50 километра от Сиатъл. И днес кафенето рекламира пословичния черешов пай и „дяволски доброто“ кафе, които агент Купър често консумира в сериала.

„Туин Пийкс“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България първото излъчване е по Канал 1 в периода от 1 януари до 16 февруари 1993 г., като сериалът бързо се превръща в хит.[8] Следва повторно излъчване през 1996 г. Ролите се озвучават от артистите Лидия Вълкова, Илиана Балийска, Никола Стефанов, Пламен Захов и Владимир Пенев.

През 2005 г. започват повторенията му по Нова телевизия, като дублажът е записан наново с различен екип. Сериалът е повторен още веднъж през 2006 г. с разписание всяка събота от 23:45. Ролите се озвучават от артистите Татяна Захова, Йорданка Илова, Владимир Пенев, Петър Чернев и Илиян Пенев.

На 3 декември 2012 г. сериалът започва излъчване по CBS Drama със субтитри на български.

Книги в България[редактиране | редактиране на кода]

В България през 1992 г. са издадени двете книги, базирани на сериала, от издателство „Зодиак-Вн“ – „Тайният дневник на Лора Палмър“ от дъщерята на Дейвид Линч – Дженифър Линч и „Автобиография на специалния агент на ФБР Дейл Купър“ от брата на Марк Фрост – Скот Фрост.

През 2017 г. издателство „Бард“ издава книгата „Тайната история на Туин Пийкс“ на Марк Фрост, която представлява своеобразен мост между втория и предстоящия трети сезон на сериала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Littleton, Cynthia. Twin Peaks Revival to Air on Showtime in 2016 // Variety. 6 октомври 2014. Посетен на 6 октомври 2014.
  2. Ausiello, Michael. Twin Peaks Revival Back On for 'More Than' 9 Episodes as David Lynch, Showtime Resolve Stalemate // TVLine, 15 май 2015. Посетен на 16 май 2015.
  3. David Lynch To Direct 18 (!) New Episodes Of Twin Peaks, Scored By Angelo Badalamenti, Shot In Washington State // WelcomeToTwinPeaks.com, 23 май 2015. Посетен на 24 май 2015.
  4. Howe-Smith, Nia. Twin Peaks revival to premiere in 2017, says co-creator // Entertainment Weekly. 8 юли 2015. Посетен на 8 юли 2015.
  5. deadline.com
  6. Andreeva, Nellie. ‘Twin Peaks’ Gets Premiere Date, Episode Count On Showtime // Deadline.com, 9 януари 2017. Посетен на 9 януари 2017.
  7. Hughes, William. If we see Twin Peaks again, it won't be for at least four-and-a-half years // The A.V. Club. 14 септември 2017. Посетен на 15 септември 2017.
  8. сп. "Телевизия & Радио: седмично издание на БНТ", 1992 - 1993 г. Вижте страници от списанието тук, тук и тук.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за